یادداشت زیستی: همانندسازی در پروکاریوت ها و یوکاریوت ها

یادداشت زیستی همانندسازی در پروکاریوت ها و یوکاریوت ها:

پروکاریوت ها (پیش هسته ای):

شامل: همهء باکتری ها

نکته: مولکول های وراثتی پروکاریوت ها در غشا محصور نشده.

دنای اصلی: فام تن اصلی به صورت یک مولکول دِنای حلقوی است که در سیتوپلاسم قرار دارد و به غشای یاخته متصل است.

دنای فرعی: پروکاریوت ها علاوه بر دِنای اصلی ممکن است مولکول هایی از دِنایی دیگر به نام دیسَک (پلازمید) داشته باشند. اطلاعات این مولکول ها می تواند ویژگی های دیگری را به باکتری بدهد مانند افزایش مقاومت باکتری در برابر آنتی بیوتیک ها.

نحوی همانند سازی:

اغلب پروکاریوت ها فقط یک جایگاه آغاز همانندسازی در دِنای خود دارند.

در این جایگاه دو رشته دِنا از هم باز می شوند. همانند یوکاریوت ها، همانندسازی دو جهتی در باکتری ها نیز وجود دارد؛ یعنی از یک نقطه همانندسازی شروع و در دو جهت ادامه می یابد تا به همدیگر رسیده و همانندسازی پایان یابد (شکل ۱۳).

یوکاریوت ها (هو هسته ای ها):

شامل: آغازیان، قارچ ها، گیاهان و جانوران

دنا هسته ای: بیشتر دِنا درون هسته قرار دارد که به آن دِنایِ هسته ای می گویند. دنا در هر فام تن به صورت خطی است و مجموعه ای از پروتئین ها که مهم ترین آنها هیستون ها هستند همراه آن قرار دارند.

دنا سیتوپلاسمی: در یوکاریوت ها علاوه بر هسته در سیتوپلاسم نیز مقداری دِنا وجود دارد که به آن دِنای سیتوپلاسمی می گویند. این نوع از دِنا که حالت حلقوی دارد در راکیزه (میتوکندری) و دیسه (پلاست) دیده می شود.

نحوه همانند سازی: همانندسازی در یوکاریوت ها بسیار پیچیده تر از پروکاریوت ها است. علت این مسئله وجود مقدار زیاد دِنا و قرار داشتن در چندین فام تن است که هر کدام از آنها چندین برابر دِنای باکتری هستند.

بنابراین اگر فقط یک جایگاه آغاز همانندسازی در هر فام تن داشته باشند مدت زمان زیادی برای همانندسازی لازم است. به همین علت در یوکاریوت ها، آغاز همانندسازی در چندین نقطه در هر فام تن انجام می شود (شکل ۱۴).

نکته: تعداد جایگاه های آغاز همانندسازی در یوکاریوت ها حتی می تواند بسته به مراحل رشد و نمو تنظیم شود.

مثال: در دوران جنینی در مراحل مورولا و بلاستولا (مرحله تشکیل بلاستوسیست) سرعت تقسیم زیاد و تعداد جایگاه های آغاز همانندسازی هم زیاد است ولی پس از تشکیل اندام ها سرعت تقسیم و تعداد جایگاه های آغاز کم می شوند.


گردآورنده: حسن لطفی

https://zistyad.ir?p=6940
زیست یاد

دیدگاه کاربران

۷ دیدگاه دربارهٔ «یادداشت زیستی: همانندسازی در پروکاریوت ها و یوکاریوت ها»

هما گفت:

سلام و درود بیکران بر اساتید عزیز، آقایان رضا آقامحمدی و حسن لطفی، برای تدریس خوب و دلسوزانه ی درس زیست شناسی، بدون چشمداشت مادی! امیدوارم دانش آموزان و دوستداران این علم انسان ساز و ارزشمند، قدر زحمات و محبت های بی دریغ این اساتید گرانقدر را بدانند و نهایت بهره‌برداری را از محضر آنان بنمایند. با سپاس فراوان : هما پارسافر.

زیست یاد گفت:

سلام. سپاس از شما.
ولی ما تو زیست یاد همکاری به نام آقای رضا آقامحمدی نداریم.

محمد گفت:

سلام وقتتون بخیر
ببخشید میشه در رابطه با تعداد نقاط پایان همانند سازی در DNA خطی هم توضیح بدید و اینکه آیا میشه در DNA سیتوپلاسمی چند نقطه آغاز وجود داشته باشه؟
ممنون

Dr.r گفت:

همانطور که در یوکاریوت ها بسته به شرایط خاصی ممکنه جایگاه های اغاز بیشتر بشن ایا در شرایط خاصی باکتری از همانند سازی دوجهته استفاده میکنه؟

پروین گفت:

سلام ممنون از مطالبتون ، یک سوال داشتم ممنون میشم پاسخ بدید ، دنای سیتوپلاسمی در یوکاریوت ها به غشای میتوکندری یا کلروپلاست اتصال داره آیا ؟ مثل دنای حلقوی باکتری که به غشای یاخته اتصال داره ؟

‌‌‌‌‌ ‌m گفت:

سلام وقت بخیر
یوکاریوت ها و پروکاریوت ها چطور از نظر امکان وجود همانندسازی دو جهتی مقایسه کنیم، به طور خلاصه !؟

مرضیه گفت:

سلام ببخشید سوالی گیجم کرده اینکه در همانند سازی یوکاریوتها که هلیکاز بکار میره آیا تو همانند سازی پروکاریوتها هم هلیکاز بکار میره یا نه ؟؟؟چون تو شکل کتاب هلیکاز نکشیده و حرفی ازش نزده
و اینکه در رونویسی هم مانند همانند سازی برا بازشدن دو رشته دنا هلیکاز پیوند هیدروژنی رو باز میکنه یا دخالت نداره اینجا؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شبکه‌های اجتماعی زیست یاد: آپارات / تلگرام / اینستاگرام

تمامی حقوق مادی و معنوی این وبسایت متعلق به گروه آموزشی زیست یاد می‌باشد.